Trouwen in Mokum

Ik ben geen lid (meer) van een kerk, maar wil graag in de kerk trouwen. Kan dat?

Net als bij sportverenigingen en verschillende clubs, kent de kerk het lidmaatschap. Wanneer mensen gedoopt zijn in de protestantse kerk, betekent dit dat zij dooplid zijn. De doopattestatie wordt iedere keer overgeschreven naar een wijkkerk in de buurt wanneer mensen verhuizen. Je kunt ervoor kiezen actief lid te zijn van de kerk en de gemeenschap, maar ieder mens zal dit in verschillende mate doen. De kerk is over het algemeen een vrijwilligersorganisatie en draait dus op de leden die actief meedoen. De predikant is over het algemeen de enige betaalde kracht.

Vaak weten mensen helemaal niet dat zij nog steeds lid zijn van een kerk en het is dus zaak dat uit te zoeken. Wanneer mensen zich actief hebben uitgeschreven dan heeft dat meestal een bepaalde reden. Dat betekent vaak helemaal niet dat mensen niets meer met de kerk of geloof hebben. Uiteindelijk betekent kerk zijn: gemeenschap zijn. En wanneer je je niet betrokken voelt bij een bepaalde gemeenschap, dan is de kans groter dat je je uitschrijft.

Bij de voorbereiding voor een bruiloft komt dan vaak toch de vraag op of het mogelijk is om in de kerk te trouwen. Soms omdat mensen dat graag in het plaatje zien van een perfecte dag, maar heel vaak omdat mensen de zegen van God willen vragen over het leven dat zij als gelukkig stel samen op willen gaan. Veel kerken hebben inmiddels hun gebouwen opengezet voor het burgerlijk huwelijk, maar vinden het veel fijner wanneer mensen ook op zoek zijn naar de kerkelijke inzegening. De predikanten van de Protestantse Kerk Amsterdam hebben hier allemaal hun gedachten over en delen die met je op de site.


Categorie: faq