Trouwen in Mokum

Kerk huren

Op het moment dat je samen hebt besloten om te gaan trouwen en er ook een datum geprikt is, is het tijd om alles te gaan regelen. Het begint allereerst met het regelen van de locaties. Daar moet je altijd snel bij zijn. Het is dan ook goed om ook niet te lang te wachten met het reserveren van de kerk en het maken van een afspraak met de predikant. Over het algemeen zullen veel huwelijken gesloten worden door de predikant van de gemeente waar mensen lid van zijn. Het komt alleen steeds vaker voor dat mensen elders lid zijn van een kerk, maar graag in Amsterdam willen trouwen, of helemaal geen lid zijn van een kerk. Ook voor deze mensen wil de Protestantse Kerk Amsterdam er kunnen zijn. Zeker op zo'n belangrijk moment in je leven. 

Burgerlijk huwelijk / Kerkelijk huwelijk

Over het algemeen zullen veel mensen op zoek zijn naar een kerk wanneer zij ook graag een zegen over hun huwelijk willen ontvangen. Toch is het mogelijk om ook de ambtenaar van de burgerlijke stand naar de kerk te laten komen. Zo kun je dan het burgerlijk huwelijk en het kerkelijk huwelijk combineren wat bijvoorbeeld in de Westerkerk goed mogelijk is. Maar je kunt er ook voor kiezen om alleen het burgerlijk huwelijk daar te laten plaatsvinden. In dit geval is het handig om bij de kerkenlijst naar de icoontjes te kijken, omdat dit alleen in enkele kerken tot de opties behoort, zoals bijvoorbeeld bij de Keizersgrachtkerk.

Leden / Niet-leden

Wat betreft de kosten voor een kerkelijk huwelijk wordt onderscheid gemaakt tussen leden en niet-leden. Wanneer je lid bent van een kerk, dan betaal je jaarlijks contributie en doe je vaak ook werkzaamheden op vrijwillige basis. Dat is de manier waarop kerken kunnen blijven bestaan. Wanneer je dus geen lid bent van een kerk zal de kerk waar je graag wilt trouwen dan ook andere tarieven hanteren om de gemaakte kosten te verrekenen. In overleg is altijd een hoop mogelijk, dus mochten deze kosten niet te dragen zijn, dan kan de predikant dit inbrengen bij de diaconie van de wijkkerk. De kerk zal ten alle tijden het belang van mensen voorop willen stellen, want uiteindelijk gaat het om de relatie russen God en mensen waar de kerk die relatie graag wil ondersteunen.

                         
Foto: Ds. Jantine Heuvelink trouwt een bruidspaar in de Oranjekerk.

Kerkgebouwen

Kosten voor het huren van een kerk voor een dagdeel zijn per gebouw verschillend. Dit heeft te maken met het verschil in onderhoud van de gebouwen, de ligging en de oppervlakte van de kerk.

Over het algemeen zullen de kerken een standaard prijs rekenen voor de kerkzaal, bijzaal en organist. Maar het kan voorkomen dat bijvoorbeeld de organist apart berekend wordt. De koffie en thee is nooit bij de prijs inbegrepen en ook is het handig om na te gaan wat de kosten zijn voor het gebruik van de vleugel, geluidsinstallatie en andere voorzieningen. Met vragen over de kosten, de datum en tijd en het reserveren van een bijzaal voor de receptie kun je altijd terecht bij de beheerder van het gebouw (gegevens staan vermeld bij de kerkgebouwen). De basiskosten voor de meeste kerken staan verder in dit pdf-bestand.

Predikanten

Predikanten zullen in overleg met de kerkenraad een bedrag met jullie afspreken voor de gemaakte uren. Het is altijd lastig voor een gemeente om een prijs te berekenen voor het werk van de predikant aangezien een kerk altijd werkt vanuit haar roeping en niet vanuit een commerciĆ«le instelling. Toch kost een voorbereiding voor een kerkdienst veel tijd. Gemiddeld zal een predikant 20 uur (minimaal 2 werkdagen) bezig zijn met de voorbereiding (gesprekken, liturgie en preek) en de dienst. Hier is niet een standaard tarief voor afgesproken en dat betekent dat iedere kerkenraad hier zelf over zal beslissen. Om toch een indicatie te geven van de gemiddelde kosten voor een predikant wordt 500 euro als richtprijs gegeven. Maar een kerkenraad mag en kan hier altijd van afwijken.


Categorie: overig